Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Λιβύη καθώς ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, μέσω διαγγέλματος την έναρξη της επίθεσης των στρατευμάτων του κατά της Τρίπολης η οποία ελέγχεται από την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του πρωθυπουργού Σαράτζ. Η επίθεση, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δυνάμεις του Χαφτάρ βρίσκονται στην κωμόπολη Αίν Ζαρά, δώδεκα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης, δηλαδή τον αντικειμενικό σκοπό της στρατιωτικής επιχείρησης.

Μάλιστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο ναύαρχος του ναυτικού της Λιβύης Μαχντάουι αλ Φάρατζ, εκτίμησε πως η Τρίπολη θα πέσει την επόμενη εβδομάδα. «Ο πόλεμος πάει πολύ καλά. Ο στρατός ξεκίνησε και τώρα βρίσκεται έξω από την Τρίπολη. Την επόμενη εβδομάδα θα την έχουμε στα χέρια μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λίβυος ναύαρχος.

Ο κ. Μαχντάουι που σπούδασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σχολή Δοκίμων επιβεβαίωσε τις πληροφορίες με βάση τις οποίες η Τουρκία είχε προμηθεύσει με όπλα την κυβέρνηση της Λιβύης. «Οι Τούρκοι έδωσαν πολλά όπλα στους εχθρούς μας. Αυτό που λένε είναι σωστό. Εμείς δεν θα έχουμε σχέση με τους Τούρκους. Θα κόψουμε τη συμφωνία» υπογράμμισε.

Πολεμικό σκηνικό

Σημειώνεται πως χθες, ο στρατάρχης Χαφτάρ, ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος την έναρξη της επίθεσης των στρατευμάτων του κατά της Τρίπολης η οποία ελέγχεται από την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του πρωθυπουργού Σαράτζ.

«Η Τρίπολη έγινε λαγούμι εγκληματιών», ανέφερε ο στρατάρχης. Και συνέχισε: «Θα ανοικοδομήσουμε την πατρίδα μας. Η ενότητα της Λιβύης διαλύθηκε λόγω των τρομοκρατών. (…) Δεν θα επιτρέψουμε άλλες ταπεινώσεις. Και με τη θέληση του θεού, θα προχωρήσουμε προς την καρδιά της πρωτεύουσας»…

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, μάλιστα, ζήτησε από τους στρατιώτες της Στρατιώτες της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης να μην εμπλακούν στη μάχη για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Ο ίδιος περιέγραψε την επίθεση ως την «τελική μάχη».

Σημειώνεται πως εδώ και αρκετές ημέρες ο Χαφτάρ και τα στρατεύματά του πολιορκούν τη Λιβύη. Όπως όλα δείχνουν, αυτή θα είναι η τελική επίθεση εναντίον του προπυργίου της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.

Ο Τουρκικός εκβιασμός

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ μάχονται κατά της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» του Σαράτζ, οι οποίες και εξοπλίζονται από την Τουρκία. Χθες, Πέμπτη, ο Alpha έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τη διάρκεια της παράδοσης τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο λιμάνι της Τρίπολης, από τουρκικό πλοίο, με όνομα AMAZON. Πρόκειται για οχήματα κατασκευασμένα το 2018, που παραδόθηκαν στην κυβέρνηση Σαράτζ τον Μάιο του 2018.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, οι λόγω παραδόσεις όπλων δεν ήταν τόσο κρυφές όπως ήθελαν να νομίζουν οι Τούρκοι. Και αυτό γιατί Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι είχαν κάνει εκτενείς αναφορές στο ζήτημα αυτό ήδη από την ημέρα παράδοσης του οπλισμού.

Πηγή:newpost.gr